Wielrennen: een sport in opkomst

Wielrennen lijkt haast wel de snelst groeiende sport van de afgelopen jaren. Binnen de wielersport is het sowieso de populairste tak. Bij het wielrennen vinden de wedstrijden plaats op de openbare weg. Wedstrijden worden vinden zowel plaats op dezelfde dag als op meerdere dagen. Een heel bekend voorbeeld van een meerdaagse wielrenwedstrijd is de Tour de France, die iedere zomer gehouden wordt door een groot deel van Frankrijk. In dit artikel zal ik, Peter Teerlink, kort vertellen wat voor verschillende soorten wielrennen er allemaal bestaan en wat de meest voorkomende soorten wieler wedstrijden zijn. Reageer gerust op dit artikel, wanneer je er vragen, opmerkingen of suggesties bij hebt.

Soorten wielrennen

Binnen wielrennen zijn er drie verschillende soorten. Allereerst bestaat de tijdrit. Bij deze vorm van wielrennen start iedere wielrennen individueel. De wielrenner die de snelste tijd heeft gereden, wint de wedstrijd. Ook bestaat de ploegentijdrit. Bij deze wedstrijd start iedere wielrenploeg samen. De wieler ploeg die als eerste over de finish komt, wint de wedstrijd. Tenslotte bestaat nog de rit in lijn. Bij deze wedstrijd vorm start het hele peloton gezamenlijk. De wielrenner die als eerste de finish over komt, wint de wedstrijd.

Meest voorkomende wieler wedstrijden

De meest voorkomende wedstrijden van de wieler sport zijn ritten in lijn. De meeste meerdaagse wedstrijden zijn ritten in lijn, die aangevuld worden met enkele tijdritten en indien mogelijk een ploegentijdrit. In meerdaagse wedstrijden worden de gezamenlijke tijden van alle etappes bij elkaar op geteld. Op deze manier wordt tot een eindklassement gekomen.