Verschillende tips voor positieve groepsbesprekingen

Bijna elke dag ontmoet je wel groepen mensen in het zakelijke bedrijfsleven waarbij je direct met meerdere personen moet communiceren.

 

Er zijn verschillende tips en communicatietrainingen om deze zo goed mogelijk te laten verlopen. Hierbij verschillende tips voor positieve groepsbesprekingen.

 

1. Bij het nemen van afscheid binnen een groep moet je altijd elke van hen een hand geven en dus gedag zeggen. Vergeet niemand en concentreer je op het einde van het gesprek.

 

2. Excuseer jezelf. Loop niet midden in een gesprek weg als dit moet. Excuseer jezelf altijd of verzin even een goede smoes of zin. Eigenlijk moet je helemaal niet weglopen in het gesprek en wachten op en pauze en dergelijke.

 

3. Praat nooit met iemand binnen de groep waarmee je geen oogcontact hebt. Laat altijd iedereen binnen de groep het gesprek volgen en des interesseer niet iemand binnen deze groep. Dit is zeer onbeleefd.

 

4. Fluister nooit! Dit is een van de grootste fouten binnen een groepsgesprek. Fluister nooit met een ander binnen de groep. Dit geeft de aanleiding voor anderen om te kunnen denken dat je iets bespreekt wat zij niet mogen horen. Dit is vaak niet het geval maar het is een groepsbespreking dus waarom zou je willen fluisteren.

 

5. Wanneer jij aan het woord bent probeer dan iedereen binnen de groep te betrekken. Communiceer en maak oogcontact met allen van hen en richt je dus niet op een bepaalde persoon.

 

6. Praat niet alleen maar over jezelf. Ook al heb je niet veel interesse in de ander vraag toch diverse vragen en laat in ieder geval blijken dat je niet alleen maar over jezelf wilt praten. Dit is ook vaak een vorm van egoïsme.

 

7. Vergeet niet de twee seconden regel. Meestal als iemand klaar is met spreken dan is het nodig dat er twee seconden even niets gezegd wordt. Hierdoor kan je uitmaken dat zijn gesprek of informatie die hij gaf klaar zijn.