Verschillende management opleidingen

Heb je al een tijdje het idee dat je liever doorgroeit tot manager dan dat je in je huidige functie blijft functioneren? Dat is geen enkel probleem, want je kunt veel managementopleidingen volgen.

Algemene opleidingen

Een geschikte vervolgopleiding is heel afhankelijk van je vakgebied en vooropleiding. Als je je zo breed mogelijk wilt ontwikkelen voor je toekomstige carrière, kun je het beste kiezen voor een algemene managementopleiding. Dan kom je uit bij Bedrijfskunde MER of Bedrijfseconomie. Deze opleidingen kun je bij diverse hogescholen volgen in zowel voltijd als deeltijd. Deze studies hebben een brede opzet en duren twee tot vier jaar. Voor de toelating is het nodig dat je een mbo-, havo- of vwo-diploma op zak hebt.

Inhoud basisopleiding

Management opleidingen zijn meestal gericht op een klein aantal competenties. Deze competenties hebben veel inhoudt.

Zo ontwikkel je je inzicht in organisaties door het volgen van colleges over organisatiekunde en -structuren. Je leert onder wat een strategie is en wat organisatiedoelstellingen zijn.

Ook leer je veel over managementvaardigheden en leidinggeven. Je krijgt college over bijvoorbeeld waarom leidinggeven echt nodig is en en welke soorten er bestaan.

De opleiding besteedt veel aandacht aan communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden variëren van het werken in een team en gesprekstechnieken tot onderhandelen en het omgaan met conflicten.

Ook zijn het maken van een planning, de organisatie en rapportage belangrijke onderdelen. Zo krijg je bijvoorbeeld college over hoe je het beste een planning kunt maken.

Veelvoorkomende vakken bij managementstudies zijn informatie- en communicatietechnologie, Bedrijfseconomie en Engels.

Gespecialiseerde opleidingen

Bijna elk vakgebied kent gespecialiseerde managementopleidingen. De meeste opleidingen zijn er net als de algemene opleidingen in vol- en deeltijd. Op de sites van de grote hoge scholen staat een overzicht alle opleidingen in alfabetische volgorde dat je gemakkelijk kunt opvragen. De kans is groot dat jouw opleiding daar tussen staat.