Polyester repareren kunt u zelf!

De naam polyesterharsen zal bij veel mensen bekend in de oren klinken, maar wat is het nu eigenlijk? Het gaat over twee componenten producten, die vaak gecombineerd worden met een glasvezelbewapening. Hiermee kunt u vormstukken maken, maar ook reparaties uitvoeren. Ze zijn geschikt voor de jacht- en carrosseriebouw. De vormstukken van het polyester worden opgebouwd met behulp van een mal. Dan worden er diverse laagjes glasbewapening aangebracht wat wordt gecombineerd met polyesterhars. De eerste laag bestaat uit een beschermende laag gelcoatpolyesterhars (dat is de gladde buitenzijde aan het vormstuk). Wanneer u hier naar op zoek bent, dan kunt u bij Harjon Polyester een kijkje nemen. Hier worden u namelijk verschillende producten aangeboden.

Werkwijze polyester repareren
Het kan zijn dat er bij u sprake is van een gat of een flinke beschadiging in een polyester product. Dan zijn er een aantal stappen die u kunt ondernemen om er voor te zorgen de schade wordt hersteld. Allereerst moet u er voor zorgen dat u in een goed geventileerde ruimte bent of beschikt over de juiste beschermende middelen. Wanneer u gaat beginnen moet u het te repareren stuk vrij maken van eerdere reparaties of beschadigingen en schuur of slijp de randen tabs naar binnen af. Vervolgens moet u het oppervlak opruwen met ruw schuurpapier. U dient vervolgens het stuk schoon te maken met aceton of methyleenchloride. Het beste kunt u als dat mogelijk is, eerst de binnenkant repareren en daarna pas de buitenkant.

De stappen voor polyester repareren
U plakt een stuk karton aan de buitenzijde met een stuk folie tegen de hechting. Dan brengt u een laag gelcoat aan met ongeveer 2% verharder en dit laat u dan even uitharden. Dan scheurt u de glasmat op maat. De meeste mensen gebruiken de 450 grams glasmat. Dan maakt u polyesterhars aan met ongeveer 2% verharder. Dan brengt u een laagje hars aan op de uitgeharde gelcoat en dan legt u hier de op maat gemaakte glasmat in. Dan moet u de glasmat tamponneren met polyesterhars. De natte laag moet u narollen met een schone ontluchtingsroller, zodat de luchtbellen er uit worden gehaald. Het beste kunt u zoveel mogelijk lagen glasmat aanbrengen. U kunt dan het proces herhalen. De lagen mogen ook nat op elkaar worden gelegd, dus nat op nat. Iedere laag dient u wel goed te tamponneren en te ontluchten. Als u de laatste laag aan heeft gebracht dan laat u het geheel uitharden en daarna gebeurt het gladschuren. U kunt eventueel ook een topcoat aanbrengen, zodat de reparatie aan de binnenzijde waterdicht wordt gemaakt. Zoals u kunt lezen kunt u zelf polyester repareren, wanneer u beschikt over de juiste producten. Deze kunt u in de webshop van Harjon Polyester vinden. Hierdoor kunt u thuis aan de slag, maar u moet er wel voor zorgen dat u over een geventileerde ruimte beschikt en over de juiste beschermende middelen, zodat u zeker weet dat u veilig te werk kunt gaan voor uw eigen gezondheid.