Hoe zit de eredivisie in elkaar?

De eredivisie is het allerhoogste voetbalniveau van Nederland. Geen enkele andere competitie is hoger. In Nederland werden de eerste betaalde voetbalcompetities in de jaren 50 ingevoerd. Hiervoor bestond er nog geen betaalde voetbalcompetitie. Er ontstond voor de eerste keer een landelijke competitie na introductie van de eredivisie. Sindsdien is de eredivisie niet meer weg te denken.

Hoe komt de eredivisie competitie tot stand?

Er zijn momenteel 18 Nederlandse clubs die strijden voor de titel. Het aantal punten, verliespunten, doelsaldo en het aantal doelpunten bepalen de eredivisiestand. Resultaten van de wedstrijden die onderling zijn gespeeld zijn niet belangrijk. Een gelijke stand is alleen mogelijk als de twee clubs exact hetzelfde aantal punten hebben. Er volgt een beslissingswedstrijd als de plek recht geeft op promotie of play-offs.

Begin en het eind

Ieder jaar start de hoogste voetbalcompetitie in de maand augustus en wordt het afgerond in mei het jaar erop. Er wordt vanaf het eind van de maand december tot het eind van de maand januari een winterstop ingelast. Dit wordt gedaan omdat het dan vaak te koud is om te voetballen. Het competitieseizoen start en eindigt één week vroeger in het geval dat er een EK of WK gepland staat aan het eind van het jaar.

Bepaling van het kampioenschap

De eredivisiewinnaar is de club met de meeste punten aan het einde van het seizoen voetbal. Dit wordt door iedereen de landskampioen genoemd. De eredivisiewinnaar mag als enige club in Nederland meedoen aan de Champions League. Europees voetbal is tevens beschikbaar voor een aantal hoog geëindigde teams.