Hoe veilig zijn cilindersloten écht?

Lockpicking is de officiële sport waarbij men probeert sloten open te krijgen zonder deze te beschadigen. Elk jaar zijn er wel wedstrijden te vinden verspreid over de hele wereld. Er zijn duizenden fanatieke lockpickers die dagelijks de werking van sloten bestuderen om zwaktes te vinden in het systeem. Ze doen dit niet met criminele beweegredenen maar omdat ze een kick van krijgen om systemen te omzeilen. Helemaal omdat deze systemen juist daarvoor zijn ontworpen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen is het extra spannend als het dan toch lukt.

Lockpickers zien het als een uitdaging om sloten te kunnen openen. Het valt op dat veel lockpickers en informatica achtergrond hebben. Deze mensen zijn geïntrigeerd door de werking van het systeem en vinden het leuk om die in een zwakte te vinden. Vaak hebben deze mensen juist strenge morele regels voor zichzelf om misbruik te voorkomen. Want het kan natuurlijk soms best verleidelijk zijn om deze vaardigheid te misbruiken. Maar zolang je deze sport alleen op je eigen gesloten uitoefent of met toestemming van de eigenaar is het volledig legaal om te beoefenen.

De lockpicking universiteit is een bekend centrum voor lockpickers in Nederland. Er is veel gratis informatie te vinden en Ebooks over diverse onderwerpen. Ook hebben zij een verzameling van videomateriaal en hebben ze cursussen beschikbaar gesteld. Dit geeft een unieke mogelijkheid om lockpicking te leren. Hiervoor was het namelijk erg moeilijk om aan deze informatie te komen.