Eerste hulp verlenen bij shock

Wanneer we het hebben over het begrip shock dan wordt er vaak gedacht aan een persoon die in shock is nadat hij of zij betrokken is geweest bij een ongeval. Deze persoon is zo geschrokken van de situatie dat hij of zij van slag is en een psychische shock ervaart. Dit wordt echter in medische termen een acute stressstoornis genoemd. Iemand die in een echte shocktoestand verkeerd, begeeft zich in een levensbedreigende situatie. Het is dan ook essentieel dat omstanders weten hoe ze eerste hulp kunnen verlenen aan een slachtoffer die zich in een shocktoestand begeeft. In dit artikel wordt uitgelegd wat shock is, wat de oorzaken van shock zijn, aan welke symptomen je een shocktoestand kunt herkennen, en misschien wel het belangrijkste, hoe je vervolgens eerste hulp kunt verlenen bij shock.

Wat is shock?

Een slachtoffer die zich in een shocktoestand begeeft heeft onvoldoende circulerend bloed in de bloedbaan. Hierdoor neemt de werking van het hart langzaam af en krijgen de hersenen en de nieren niet genoeg bloed. Doordat er zuurstof in ons bloed zit, en er bij een shock onvoldoende circulerend bloed met zuurstof aanwezig is, krijgen de organen bij een shocktoestand automatisch ook onvoldoende zuurstof. Het lichaam van het slachtoffer sluit de bloedtoevoer naar andere organen af om de hersenen alsnog te voorzien van voldoende zuurstof. Ook versnelt de ademhaling van het slachtoffer en pompt het hart sneller om de hersenen zuurstof te geven. Een shocktoestand kan ervoor zorgen dat een slachtoffer bewusteloos raakt. Wat een shocktoestand levensbedreigend maakt, is dat wanneer de shocktoestand aanhoudt, de hersenen, de longen en het hart uitvallen. Een EHBO cursus zorgt ervoor dat het slachtoffer door jouw hulp buiten levensgevaar zal zijn. Vaak worden de EHBO cursus kosten gedeeltelijk of volledig gedekt door zorgverzekeraars.  

Wat zijn de oorzaken van shock?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand in een shocktoestand kan raken. Een slachtoffer kan door een allergische reactie of door vergiftiging in shock raken. Andere oorzaken van een shock zijn hartritmestoornissen of een hartinfarct waardoor de pompfunctie van het hart vermindert. Ook kunnen hersenletsel of letsel aan het ruggenmerg oorzaken zijn van een shock. Tot slot kunnen slachtoffers die brandwonden hebben opgelopen hierdoor in een shocktoestand raken.

Symptomen van een shocktoestand

Een slachtoffer in shocktoestand krijgt onvoldoende bloed met zuurstof naar de huid. Hierdoor wordt de huid bleek en voelt de huid koud aan. Andere symptomen van een shock zijn een snelle hartslag en ademhaling. Daarnaast voelt het slachtoffer zich misselijk, krachtloos en angstig. Bewusteloosheid is ook een symptoom van een shocktoestand. Vaak treed dit als laatste symptoom op.

Handelen bij shock

Het eerste wat je kunt doen om een slachtoffer in shocktoestand te helpen is door het slachtoffer gerust te stellen. Wanneer het slachtoffer niet ligt, help het slachtoffer dan om langzaam te gaan liggen. Voorkom onderkoeling door het slachtoffer onder te dekken met een deken of een jas. Schakel vervolgens een hulpdienst in. Als het slachtoffer bloed verliest probeer dan op dit te stelpen. Het belangrijkste bij een shocktoestand is om het slachtoffer niet alleen te laten en zo snel mogelijk te voorzien van hulp.