Diamanten, de mooiste edelstenen die wij hier op aarde kennen, maar hoe halen we deze ruwe stenen uit de grond en verwerken we ze in prachtige sieraden?

Diamanten zijn miljoen jaren geleden diep onder de oppervlakte van de aarde ontstaan. Op deze diepte is het erg heet en door de enorme druk worden verschillende stoffen gekristalliseerd. Diamanten zijn in feite gekristalliseerd koolstof. Maar als ze zo diep onder het oppervlak van onze aarde verstopt liggen, Hoe komen wij er dan bij? Grote aantallen diamanten zijn aan de oppervlakte verschenen door vulkaanuitbarstingen. Diamanten worden daarom vaak gevonden in vulkanisch gesteente. Omdat het ten eerste niet vaak voorkomt dat een vulkaan uitbarst, en ten tweede een moeilijke opgave is om de diamanten uit dit vulkanische gesteente te halen, zijn diamanten erg zeldzaam. Ze worden nog zeldzamer als je, je realiseert dat meer dan de helft van de opgegraven diamanten helemaal niet geschikt is om in sieraden te verwerken.

Als de ruwe diamanten uit de grond gehaald zijn, zijn ze niet meteen geschikt om in een sieraad verwerkt te worden. Diamanten zijn de hardste substantie die de mensheid kent. Toch is het mogelijk om ze te slijpen. Na het slijpen wordt het eigenlijk pas de prachtige steen zoals wij die kennen. Een smid gebruikt een draaischijf waarop diamant poeder zit. De enige manier om een diamant te slijpen is met diamantpoeder, omdat zoals ik al zei diamant zo’n harde substantie is. De smid moet de diamant precies goed slijpen om de befaamde schittering in de diamant te krijgen. Dit is een heel precies werkje. De meest voorkomende slijpvorm is het briljant. Dit is de vorm die het meest geassocieerd wordt met diamanten en geeft ook de hoogste reflectie. De reflectie van licht in een diamant geeft die prachtige fonkel in de steen. Dit is erg bepalend als we het over de kostbaarheid van een diamant hebben. Ideaal gezien moet van de 100% licht die door een diamant schijnt, 99,9% er weer uitkomen.

Na het bewerken van de diamant, is de diamant klaar om in een sieraad geplaatst te worden. Een exclusieve trouwring is een populair sieraad om een diamant in te verwerken, omdat het huwelijk een bijzondere gelegenheid is, waar dus ook een bijzondere steen bij hoort. Ook worden ze vaak in duurdere armbanden of kettingen geplaatst. Kortom, een diamant is een zeer bijzondere edelsteen die alleen in het premiumsegment van de sieraden markt voorkomt.