Communicatievaardigheden verbeteren

Het succes van elke organisatie, of dit nou een voetbalteam is of een bedrijf, ligt bij communicatie. Het is een van de belangrijkste levensvaardigheden die je moet ontwikkelen. Net zoals elke andere vaardigheid, moet je dit oefenen.

 

Coaches kunnen hun spelers hier veel mee helpen. Maar om ze te kunnen helpen moet er een milieu gemaakt worden dat de ontwikkeling van de communicatieve vaardigheden aanmoedigt.

 

Je moet proberen de spelers positief met elkaar te laten communiceren en dit vereist oefening en soms zelfs workshops. Als coach moet je weten tot hoever je hierin moet gaan. Coaches hebben vaak de neiging om op de fouten te focussen in plaats van de goede dingen. Je moet weten wat er verbeterd moet worden en dit te laten weten aan de spelers zodat ze hier op kunnen letten.

 

Een van de moeilijkste dingen voor een speler is communiceren met de coach. Dit is niet makkelijk aangezien het grootste deel van de communicatie met volwassenen komt van ouder op kind. Ook al is dit makkelijk, het moet wel geoefend worden. Als ouder moet je de verleiding weerstaan om voor je kind het woord te doen. De (jonge) spelers moeten naar de coach toe kunnen gaan en vragen waarom ze zo moeten trainen bijvoorbeeld, ze moeten zelf melden dat ze niet op een training komen en dan wel met een goede reden. Jij en de spelers moeten de ‘waarom’ begrijpen.

 

Als ik een groep de vraag stel of ze mee willen doen aan een toernooi dan wil ik dat van de spelers horen, niet van de ouders. Communiceren met de coach is niet makkelijk, maar het loont om dit te oefenen. Het helpt misverstanden te voorkomen en het team zal soepeler lopen. De ouders moeten ook met de coach kunnen communiceren als het op hun kind aankomt aangezien we er beiden zijn om hem of haar te steunen.

Als er iets mocht gebeuren waar de ouders het niet mee eens zijn, dan moeten ze de 24-uurs regels toepassen. Dit wil zeggen: wacht 24 uur voordat je contact met de coach opneemt. Deze periode dient ervoor om af te koelen zodat de emoties het gesprek niet zullen leiden maar meningen en goede argumenten. Bedenk manieren om jou zoon of dochter te ondersteunen bij het communiceren met volwassenen! En zo verbeteren we communicatievaardigheden.