Afvalproductie van Nederlander neemt verder af

Fabrikanten van voedingsmiddelen, speelgoed en andere producten doen hun best om het aantal verpakkingsmateriaal te beperken. Er wordt steeds minder papier omheen gewikkeld, minder plastic gebruikt en verpakkingen worden kleiner gemaakt. Dat leidt er uiteindelijk ook toe dat Nederlanders minder afval verwerken en dus minder kunnen weggooien.

In 2013 zette de Nederlander gemiddeld 9,5 kilogram afval aan straat. Wekelijks werd er bijna een halve kilo minder afval weggegooid dan een jaar eerder. Hoeveel kilogram het in 2014 is geworden, wordt volgend jaar waarschijnlijk pas bekend gemaakt. Sinds 2008 is het aantal dalende. In dat jaar werd er elke week nog 10,8 kilo opgehaald en de afname gaat dus niet extreem hard.

Afvalproductie per provincie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt deze cijfers bij en publiceerde deze week weer een nieuw rapport. Daarin valt ook te lezen welke provincies het meeste afval buitenzetten. Hoeveel vuilnis hiervan in een afvalvak van Binsystem verdwijnt, is niet geheel duidelijk. Wel blijkt dat Zeeuwen het meeste afval produceren en wekelijks 13,3 kilo aan de straat zetten.

In Overijssel zijn ze wat dat betreft iets meer bescheiden en wordt er juist het minst afval geproduceerd. Wekelijks komt het gewicht neer op 8,9 kilo. Huishoudelijk vuil wordt het meest gepubliceerd in Zuid-Holland, terwijl Drenthe het meeste GFT-afval produceert. GFT staat voor groente-, fruit-, en tuinafval en per inwoner van Drenthe wordt er elke week 2,6 kilo weggegooid.

Volgens het CBS zijn er een aantal mogelijkheden voor de verschillen in hoeveelheid. In bepaalde gebieden zijn er veel toeristen die bijvoorbeeld meer afval produceren.