3 effectieve communicatiegedragingen

Weten hoe je moet communiceren is cruciaal bij een goed leiderschap. Goede leiders kunnen meer dan de juiste woorden kiezen, ze weten hoe non-verbale communicatie werkt en hoe je oprecht moet overkomen.

 

Goede communicatie vanuit de top van de organisatie zal alle andere medewerkers inspireren beter te communiceren. U moet dus ook vertrouwen uitspreken in uw lichaamstaal, een cursus kan u daarbij helpen. Dit leidt dan weer tot een beter resultaat in het algemeen. De volgende drie voorbeelden zijn belangrijk om te beheersen, maar veel mensen hebben dit nog niet helemaal onder de knie.

 

  1. Wees bewust van je omgeving. Kijk en luister, wees bewust van het gedrag van anderen. Effectieve communicatie is zoveel meer dan alleen woorden. Vraag de juiste vragen en luister naar de antwoorden met je ogen en oren. Je zal misschien een antwoord horen, maar een heel ander bericht in de lichaamstaal zien. Ook is niet iedereen even comfortabel met het geven van feedback. Probeer daarom tussen de lijntjes te lezen en let op non-verbale signalen.
  2. Houdt het simpel. We leven in een wereld waarin je absurd veel informatie 24/7 kunt krijgen. We zijn zo druk met het verwerken van dit dat we de moeilijke berichten overslaan. Als je dus een ander iets duidelijk wilt maken, houdt het dan zo kort mogelijk zodat ze het niet ‘overslaan’. Goede leiders vertalen complexe strategiëen en gedachtes in een simpel bericht die makkelijk te verwerken en onthouden is.
  3. Wees zichtbaar. Internet heeft niet alleen de manier waarop we werken veranderd, het heeft ook de manier van communicatie veranderd. Je kan iedereen bereiken vanachter je computer. Je hoeft feitelijk niet eens je bed te verlaten. Electronische communicatie kan erg waardevol zijn, maar het betekent niet dat face-to-face niet meer belangrijk is. Mensen zijn geprogrammeerd om tegen gezichten te praten, het is daarom belangrijk om je team ook in real life te zien en aan te sturen.

En zo krijgen we dus effectieve communicatiegedragingen die uw bedrijf kunnen helpen. En daarmee dus ook zeker u 🙂